Arkiv

2021 Line Rishøj gik bag kulisserne på en sangbog, som har en betydelig plads i den danske kulturarv. I foredraget kom vi omkring, hvordan fællessangen har udviklet sig i takt med Højskolesangbogens udgaver, og hvordan sangbogen har afspejlet sine brugere gennem tiden.

2019 Den 19. november 2019 inviterer Sydals Koret til Svensk aften med fortælling, fællessang og korsang på Knøs Gård i Hørup. Den svenske bratschist, sanger og korleder JOHAN KORSFELDT vil med ord, sang og strengespil indføre os i den svenske sang- og visetradition. Sydals Koret vil optræde under ledelse af Sebastian Clasen, der også vil lede fællessangen. I pausen er Sydals Koret vært ved deres legendariske kaffe med kagebord. Denne gang med det bedste af svensk bagværk.

Den 24. oktober 2017. Vi fejrer 200 års jubilæet for Niels W. Gade. Sydals Koret inviterer til Violin- og klaver musik, fællessang, korsang og spændende fortællinger fra det virkelige liv. Karsten Munk fortæller, Inge og Karsten Munk spiller violin og klaver, Sydals Koret synger under ledelse af Karsten Munk.

Den 3.november 2015 vores årlige Knøs arrangement kunne denne gang næsten ikke handle om andet end Carl Nielsen. Vi fejrede hans 150 års jubilæum under overskriften ”Nu er dagen fuld af sang”. Vi kom i rigtig god tid i gang med en masse af Carl Nielsens sange – både med de mere kendte melodier, men også med nogle ukendte, som vi hurtigt tog til os og kom til at holde meget af. Vi fik sammen med Helle sammensat en meget fin aften, hvor Helle fortalte om Carl Nielsens liv, så det på fineste vis passede sammen med både vores korsatser og de mange fællessange. Igen en velbesøgt aften med en dejlig og imødekommende stemning - og ikke at forglemme Sydals Korets FANTASTISKE KAGEBORD!!!

"Lomvier eller milliarder" under denne overskrift inviterede Sydals Koret til kaffemik og korsang og vi havde en spændende Grønlands aften på Knøs Gaard i Hørup tirsdag den 5.november 2013 Kl.19. Som sædvanlig en rigtig "højskoleaften" med blanding af fællessang, korsang og fortælling - denne gang grønlandsk kaffemik. Forfatter og journalist Rasmus Bjørgmose fra Odense har en livslang kærlighed til Grønland. I 1955 rejste han første gang dertil, som lærer i et lille udsted. Senere er han vendt tilbage adskillige gange. Rasmus fortalte om forandringer på Grønland, Grønlands historie, - lysets påvirkning af mennesker på øen og meget mere. Det lokale sangkor fra Grønlandforening ULO sang grønlandske sange. Sydals Koret sang dejlige sange om havet og udlængsel.

Den 3. november 2011 var der fællessang på Knøs Gård. En aften med fortælling om sangens betydning for et menneskes liv. Ebbe Ross fortalte om livets milepæle fra vugge til grav i digte, viser og sange. Det var igen fuldt hus af tilhørere. Ebbe var en dygtig fortæller og underholder. Hans fortælling om livets gang, gik fra Hafdan Rassmusen til Shu-bi-dua med morsomme historier fra hans eget liv. Rigtig dejlig og positiv oplevelse.!!! Med et meget sympatisk menneske. Vores program passede fint sammen med foredragsholderen. God kontakt til publikum. Helle Damkjær fandt rigtigt gode fællessange til temaet. Jette sang ”Nåvisen” med sin egen fortolkning, det var en flot inslag. Dejligt når tilhørerne også giver udtryk for at det har været en god aften ” for det er altid så dejligt at høre koret synge ”.

2009 den. 3. november efterårets arrangement på Knøs. Det var denne gang filmmusik og fik undertitlen ”Sydals Koret går til filmen”. Kort før dagen blev der imidlertid hektisk aktivitet hjemme på Trompeterager. Fredag sidst på eftermiddagen fik jeg at vide at Hørup Bådelav også havde booket Knøs mandag aften. Aftenen var arrangeret i samarbejde med Grænseforeningen med den lokale formand, Ivan Skjoldager. Og den ene troede at den anden gjorde, og på den måde var der ingen reservering. Det lykkedes imidlertid at få det hele flyttet til 7. klynge på Hørup skole og ændringen meldt ud i pressen. Aftenen blev velbesøgt og Lars Hauerberg Damkjær præsenterede dansk filmmusik med quiz spørgsmål og flot klaverakkompagnement, og Tine præsenterede vore filmsange og den absolut sidste opførelse af ”Skibet skal sejle i nat”. Jeg kan ellers sige, at vi altid har haft et fint samarbejde med Ivan Skjoldager. Rent praktisk kan vi egentlig lige så godt selv arrangere sådan en aften. En åbenlys fordel er dog, at det trækker et andet publikum med sig når Grænseforeningen står som arrangør.

2007. Det tredje arrangement var Viser på Knøs, som vi lavede sammen med grænseforeningen og formand Ivan Skjoldager. Han sad ved kassen, og krydrede aftenen med anekdoter og vittigheder. Carsten Hauerberg sang en række ældre danske viser akkompagneret af Helle, og så var der som altid masser af korsang og fællessang. Det blev en velbesøgt og fornøjelig aften.

2005 Vi har i flere år talt om at vi skulle lave offentlige sangarrangementer her i lokalområdet, men vi manglede egnede lokaler til det. Nu da vi havde fået Knøs Gård Salen besluttede vi at lave et stort arrangement som kom til at hedde ”Andersen og Andersen, fællessang, korsang og gode historier.” Medarrangører var Hørup Sogns Menighedsråd og Netop Sydals som ydede økonomisk støtte og hjælp til annoncering. Det blev en meget vellykket aften hvor vi sang et program med kendte og mindre kendte tekster af H.C.Andersen og af Benny Andersen. Til at fortælle de gode historier havde vi hyret skuespilleren Finn Arve` hvilket var et godt valg. Han var både underholdende og interessant at høre på. Endvidere havde vi inviteret Hørup Kirkes Ungdomskor til at synge en lille afdeling. Det kunne vi godt overveje at gøre igen en anden gang. Det blev et rent tilløbsstykke og gav da også sved på panden da der skulle serveres kaffe for omk. 120 betalende gæster + medvirkende. Så mange havde vi ikke drømt om ville møde op og heldigvis har Rema 1000 længe åbent så vi kunne få ekstra forsyninger købt ind.

2022 stod i digteren Jens Rosendals tegn. Jens Rosendal fyldte nemlig 90 år 17.5 2022
og SYDALS KORET besøgte ham endda i Ballum på selve fødselsdagen.
Selvfølgelig blev han også centrum på vores Knøsaften 2022. Komponisten Rasmus Skov Borring førte os på en varm og klog vis gennem Jens Rosendals liv og digtning.
Koret optrådte under ledelse af Sebastian Clasen, og vi sang en masse dejlige sange af digteren.
Knøs gård var stuvende fyldt, men vi havde forberedt et stort fremmøde, så der var kage
og kaffe til alle.

2020 Den 4. november inviterede Sydals Koret til korsang og spændende fortælling om Genforeningen og den tids vigtige personligheder. Det foregik i Hørup Skoles 8. klynge på grund af Covid19, hvor der er mulighed for at overholde restriktionerne. Der var begrænset deltagerantal og der blev serveret kaffe og kager på sikker corona vis. Sydals Koret synger under ledelse af Sebastian Clasen

Den 30. oktober 2018. Vi fejrer 1. Verdenkrigs afslutning og Genforeningen. Sydals Koret inviterer til fællessang, korsang og fortællinger. Lars Damkjær fortæller og spiller, Sydals Koret synger under ledelse af Sebastian Clasen.

Den 1. november 2016, Temaet var ”Sønderjysk udvandring” og vi sang blandt andet ”Ole sad på en knold og sang”, fordi den jo handler om udlængsel. Lily Laursen fra lokalhistorisk arkiv kom og fortalte om en ung landmandssøn, Jens Jensen fra Dybbøl, der udvandrede til Chicago i USA i 1884 og som blev en af de betydeligste landskabsarkitekter i USA. Allerede i 20’erne gjorde han opmærksom på nogle af de problemer, vi slås med i dag. Han påstod allerede dengang, at folk ikke ville leve med den støj og forurening, der ville komme med de mange biler i byerne. Lily viste lysbilleder med parker med fattige borgere, der lystigt boltrede sig i parkernes søer. Udførelsen af parkerne bar præg af hans erindringer om barndommens sønderjyske landskaber med vild natur. Igen havde de kreative sangere bagt lækre kager og pyntet med smukke bær, druer og blade. Tine førte os sikkert igennem programmet og det hele gik op i en smuk enhed.

Knøs-aften onsdag den 5.november 2014: Knøs-aftenerne har altid haft en undertitel, og i år kom 1. del af aftenen til at hedde Årstids-collage ! Knøs-salen blev stole-mæssigt indrettet som biograf, musikkerne, Inge og Karsten Munk var på plads, og de 3 kvarters koncert forløb rigtig godt, selv om vi jo ikke fik foræret nogen rumklang af kirke-hvælvingerne. I anden del af aftenen fejrede vi 10 års jubilæum med højskoleaftener på Knøs. Helle havde lavet et kig tilbage til alle de aftener med forskellige temaer og masser af fællessange.

Den 10. oktober 2012 havde vi Fællessang på Knøs, med temaet "Fællesskaber under forandring med museumsinspektør på Sønderborg Slot - Inge Adriansen. Det var en rigtig spændende aften for de som mødte op, dog var der færre fremmødte end de sidste mange år. Det var der mange grunde til, bl.a. var vi for sent ude med annoncering og tidspunktet var lidt uheldigt, flere var syge og nogle skulle deltage i andre arrangementer.

2010. Den 11. oktober var der så Ruslandsaften på Knøs. Denne aften blev i alle måder en succes. Gæsterne fyldte salen op efter først at være budt velkommen med et lille glas vodka. Udover at vi gav prøver på vores repertoire, var der et spændende foredrag ved Jørgen Hinsby. Helle lavede et muntert potpourri med russiske folkesange med publikum hvor hun spillede på harmonika og Jacob på guitar. Det man dog husker bedst fra denne aften var kagerne. Flere af medlemmerne havde lavet kager efter Elenas russiske opskrifter og det blev et kageorgie uden lige. Bordene var pyntede med kalina, fundet ved Trillen. Ifølge Elena er det højt besungne bær i Rusland, og de skulle være gode for hvad som helst. Vi turde dog ikke anbefale at man spiser dem, da al dansk litteratur siger at de er giftige.

2008. Den 6. november havde vi traditionen tro et efterårsarrangement her på Knøs Gård med fortælling, fællessang og korsang arrangeret sammen med Helle. Det blev igen en god oplevelse for både publikum og os selv. Der var denne gang tale om 2 temaer, da vi ønskede både at markere Sangens År og Kartoflens År. Overskriften på plakaten kom til at hedde ”korsang og kartofler på Knøs”. En spændende fortælling om kartoflen blev leveret af Irene Helvik. Et orkester bestående af Kathrin Schrøder og en ung meget dygtig blokfløjteelev, Helle på congas og Jacob på guitar spillede latinamerikansk musik for at føre os til kartoflens hjemegn. Korets optræden var delt i to med sange der relaterede dels til Sangens År, dels til emnet længsel, inspireret af kartoflens og menneskers rejser rundt i verden. Vi tog 70 kr. i entre, og det afholdt åbenbart ikke folk fra at komme, for salen blev fyldt af et veloplagt publikum.

2006 ”Dragsbo og Mozart på Knøs” fandt sted den 9. oktober og blev arrangeret i samarbejde med Hørup menighedsråd. Menighedsrådets bidrag bestod i at betale for annonceringen, da de gerne vil støtte den slags arrangementer i sognet. Foruden koret, spillede Karsten og Inge Munk et stykke af Mozart, for violin og klaver, og Jacob og Helena sang en gribende duet fra Don Juan.